Historiek

JOHAN DEBRUYNE


Schrijver-kunstcriticus / Brugge

OVER MIJ


historiek


 

Johan Debruyne


 

 

 

*Op 16 oktober 1953 wordt hij geboren. Zes zal geen mooi getal hebben gebleken. Zeven is paapser. Hij is dus het zevende en jongste kind van Cyriel Debruyne (1904-1971) en Alice Verscheure (1910-1995).

 

*Hij groeit op in een bakkerij in de Langestraat in Brugge. Filiaaltje in de Kruitenbergstraat. Samen met wisselende bakkersknechten, een vaste strijkster (Gabriël), een schoonmaakster (Stientje) en manus-van-alles Omer, drie zussen en drie broers houden ze er de boel draaiende. Alle katten heten Mollie.

 

*Vader: zware roker; geoefend vloeker. Pezig en sterk. Witte jas en broek, pantoffels, hard labeur, roken (Mervil), hoest en rochel. Na de middag een hazenslaap. ‘s Avonds opgekleed bij wat klanten langs die in de Langestraat een café runnen. Soms wordt een kaartje gelegd. Jules, Henri et les autres… Al vroeg was hij zijn enige zus, Aurore, verloren. Van zijn twee broers las Johan ooit pittige brieven. Mooi handschrift ook. Kalligrafie bijna. Een familietrekje.

 

*Johan wordt een mama’s kind. Loopt haar met regelmaat achterna naar de kerk, hangt aan haar (eeuwige nylon) schort, gaat mee boodschappen doen, zit vaak bij haar wanneer ze halverwege de ochtend het middagmaal voor een hele meute bereidt. Zij heeft twee broers.

*Hij wordt een opstandige en uithuizige puber, leert het leven vooral in andermanshuizen, sport graag, maar studeert weinig en wordt een immer verliefde adolescent met dandy-streken. Rookt ranke sigaretten. Dunhill. Van een kinderloze suikertante is hij de hartendief. De liefde van grootouders zal hij nooit kennen. Te laat geboren. Vele anderen, onder wie zijn ma en zijn drie zussen compenseren dat gemis. Sinds 1977 bestaat zijn gezinnetje uit vrouw Lucienne en een rist katten.

 

*Hij ontwikkelt zich tot een leuke leraar en docent Nederlands en stampt een jeugdtoneelvereniging uit de grond. Hij houdt van sport, van dieren, van het Franse chanson, Nederlandse kleinkunst en cabaret, popmuziek en mooie dingen.

 

*Op zijn veertiende koopt hij al wat spullen om zijn kamer mee in te richten. Kort na zijn twintigste leidt hij voor het eerst een tentoonstelling in.

 

*Hij zal recensies en reportages schrijven voor o.a. De Krant van West-Vlaanderen, Het laatste Nieuws, De Standaard, Kunst & Cultuur, Toverberg, (h)ART-kunstenmagazine.

Johan en Focus tv, foto H. Einfinger 5 nov. 016
Johan en Lotte na Club Brugge- AA Gent
Watou de laatste met Randall Casar
Met gewezen Club Brugge-doelman en kunstverzamelaar Butina en galeriehouder Theo Wijnhoven
Met Lucienne op een Documenta
De kleine Johan tijdens die onvergetelijke braderieën in de Langestraat
Johan op F.O. cult hap 24.05.07
Johan en kunstenaar Jan Deconynck
Myle, Ginette, Geuzetorre
Muurschilderingen op school
Met kater Wieb op schoot naar tv-journaal kijken
Paviljoen Ito en Johan. Foto CG. 190312 008
Freek de Jonge Moederschoot

Copyright design 6-10 CONSULT

6-10CONSULT

+32(0)496 50 90 31

Adres: Veeweide 8,

 8200 Sint Michiels Brugge